Dansk  Webmaster  Search   
 
 

Psoriatisk artropati
Reaktiv artrit
Enteropatisk artropati
Pustulotisk artro-osteit
Børne rygsøjlegigt
Pustulotisk artro-osteit - generelt

Pustulotisk artro-osteit er en gigtform forbundet med hudsygdommen pustulosis palmoplantaris. Den angriber hyppigt brystbensområdet og ryghvirvlerne. Der er sjældent forandringer i andre ledområder. Pustulotisk artro-osteit bliver somme tider inkluderet under begrebet SAPHO (syndroma acne pustulosis hyperostosis), der repræsenterer en blanding af forskellige sygdomme med tendens til at manifestere sig med forstørrede knogle-/ledregioner (hyperostose).

 
Diagnostik af pustulotisk artro-osteit

Forandringerne ved pustulotisk artro-osteit er generelt overvejende præget af knogleforandringer i form af øget knogletæthed (sklerose) og eventuelt også øget knoglestørrelse (hyperostose). Knogleforandringerne er sædvanligvis lokaliseret nær ledflader, men vil i det tidlige stadie ikke involvere den anden side af leddet, hvilket adskiller forandringerne fra hvad der ses ved de andre former for spondylartropati.

 
Pustulotisk artro-osteit - sacroiliacaled

Forandringerne er typisk lokaliseret til hoftebensknoglen og viser sig ved øget knogletæthed ved røntgenundersøgelse eller CT-skanning. Ved MR skanning er der i aktiv fase ødem og opladning svarende til forandringerne.

 

Semi-coronalt CT snit viser øget knogletæthed svarende til venstre hoftebensknogle op mod sacroiliacaleddet (pil).

 

Semi-coronalt postkontrast T1 FS billede viser udtalt opladning i området som udtryk for aktivitet. Desuden opladning opadtil i korsbenet under dækpladen ved diskus L5/S1 uden forandringer svarende til 5. lumbale hvirvel eller diskus (pile).

 
Pustulotisk artro-osteit – columna

Forandringerne involvere ofte flere hvirvler, hvilket specielt kan ses ved MR-skanning i det tidlige stadium hvor der endnu ikke er kommet øget knogletæthed.

 

Sagittal T1 og STIR sekvens viser ødemforandringer i flere hvirvler (pile) og der er lille erosion i nedre dækplade af 1. lændehvirvel.

 

Samtidig røntgenundersøgelse viser kun forandringer nedadtil i 1. lændehvirvel, hvor der er øget knogletæthed og desuden en erosion, som også er synlig ved MR-skanningen.

 
Visitors since May 1st., 2008:  1513611