Dansk  Webmaster  Search   
 
 

Psoriatisk artropati
Reaktiv artrit
Enteropatisk artropati
Pustulotisk artro-osteit
Børne rygsøjlegigt
Enteropatisk artropati - generelt

Artrit forbundet med tarmsygdommene colitis ulcerosa og Mb. Crohn betegnes sædvanligvis enteropatisk artropati. Denne gigtform ses hos 10-15% af patienterne med disse tarmsygdomme og kan involvere såvel perifere ekstremitetsled som sacroiliacaleddene og rygsøjlen.

 
Diagnostik af enteropatisk artropati - sacroilacaled

Forandringer i sacroiliacaleddene som led i enteropatisk atropati er ofte præget er mere udtalte forandringer svarende til den ligamentære del af leddet end det ses ved de andre spondylartropatier. Det kan i aktiv fase drejes sig om udtalte inflammatoriske forandringer og når sygdommen falder til ro om knoglenydannelser, som bedst ses ved CT skanning.

 

Semi-coronalt STIR billede viser udtalt ødem i knoglemarven. Ødemet er overvejende lokaliseret til den ligamentære del af venstre sacroiliacaled (pile).

 

Semi-axialt postkontrast T1 FS billede viser mere tydeligt at kontrastopladning overvejende er lokaliseret til den ligamentære del af leddet (pile).

 

Knoglenydannelse i den ligamentære del af leddene ses langt bedre ved CT (pil).

 
Enteropatisk artropati - columna

Forandringerne svarende til rygsøjlen er meget varierende, men minder ofte om forandringerne ved Mb. Bechterew. Dog er der sædvanligvis en mere udtalt knogleudtynding end ved de andre former for spondylartropati. Dette skyldes dels selve rygsøjlegigten og dels at tarmsygdommen giver anledning til en generel knogleudtynding (osteoporose).

 

Sagittalt T1 og STIR billede. På det T1-vægtet billede ses fedtspætte knoglestruktur på grund af osteoporosen og på STIR billedet er der spredt ødem svarende til hvirvelhjørnerne (pile) og desuden bagtil ved et af de små ægte led (facetled).

 

Axialt STIR billede svarende til facetleddet viser udtalt ødem, både i leddet og i det omgivende bløddelsvæv (pil).

 

Samtidigt røntgenbillede viser en udtalt osteoporose og det er ikke med sikkerhed muligt at se de forandringer, der kan påvises ved MR-skanning selvom man kan have indtryk af ændringer ved facetleddene mellem 3. og 4. lændehvirvel (pil).

 
Visitors since May 1st., 2008:  1513581