Dansk  Webmaster  Search   
 
 

Psoriatisk artropati
Reaktiv artrit
Enteropatisk artropati
Pustulotisk artro-osteit
Børne rygsøjlegigt
Psoriasis artropati - generelt

Psoriasis artropati er en kronisk inflammatorisk gigtsygdom, som rammer patienter med hudsygdommen psoriasis. Sygdommen angriber oftest ekstremiteternes (lemmernes) led, men ca. 1/3 af patienterne har som led i sygdommen gigtforandringer svarende til sacroiliacaleddene og/eller rygsøjlen.

 
Diagnostik af psoriatisk artropati - sacroiliacaled

Tidlige aktive sacroiliacaledsforandringer forbundet med hudsygdommen psoriasis er ofte ensidige og kan have følgende forskelligartet udseende.

  • Overvejende knogleinflammation lokaliseret til den bruskbeklædte del af leddene. De kan sædvanligvis ikke ses ved røntgenundersøgelse.
  • Både ledspalte- og knogleinflammation, som ofte er lokaliseret til den nedre del af leddene.

I senere stadier kan tilkomme kroniske forandringer i form af erosioner og ledspalteafsmalning eller -breddeøgning, der kan være ensidig eller dobbeltsidig.

 
Overvejende knogleforandringer
Semi-axialt T1 FS snit efter kontrastindgift viser opladning i knoglevævet op mod leddene, men ikke i ledspalterne (pile).
 
Blanding af knogle og ledspalte inflammation
Semi-coronal og semi-axial T1 FS sekvens efter kontrastindgift viser opladning i såvel ledspalte (sort pil) som i knoglevævet op mod leddet (hvid pil).
 
Kroniske forandringer

Semi-coronal T1 FS sekvens viser tydelige erosioner svarende til højre sacroliacaled (pil).
På den semi-axiale STIR sekvens ses ledsagende inflammation i det omgivende knoglevæv (pil).

 
Samtidig røntgenundersøgelse viser tydelige kroniske forandringer i form af erosioner og breddeøget ledspalte (pil) her med moment af sklerose i konglevævet på hoftebenssiden.
 
Psoriasis artropati – columna

Ved psoriasis artropati kan der i columna ligesom ved sacroliacaleddene se forskelligartede forandringer.

Forandringerne kan overvejende være lokaliseret til knoglevæv i form af ødem og opladning i hvirvellegemerne under dækpladerne eller svt. forkanten, hvor der er tilhæftning af ledbånd.

Forandringer i form af knoglenydannelse omkring diski og inflammation ved hvirvelhjørnerne kan også forekomme og kan være uadskillelige fra forandringer som led i reaktiv artrit.

 
Overvejende knogleforandringer

Sagittalt STIR (billede til venstre) viser ødem og opladning under øvre dækplade og fortil i 2. lændehvirvel samt fortil i 4. lændehvirvel (pile). Postkontrast T1 FS billede (til højre) et år senere viser tiltagende inflammation under dækpladen i 2. lændehvirvel, men ikke længere fortil i denne hvirvel. Der er stadig inflammation fortil i 4. lændehvirvel (pile).

 
Blanding af knogleforandringer og knoglenydannelser

Coronalt og sagittalt T1 FS billede efter kontrast viser knoglenydannelse omkring diski foruden let opladning ved hvirvelhjørnerne som udtryk for moment af inflammatorisk aktivitet (pile).

 
Visitors since May 1st., 2008:  1513579