Dansk  Webmaster  Search   
 
 

MR-teknik
MR-sekvenser
MR-skanplaner
MR-fund ved sacroiliit
Anbefalinger vedr. MR
MR ved rygforandringer
Normal anatomi
Normale MR-fund
Differentialdiagnoser
MR-skanplaner - sacroilicaled

Til undersøgelse af sacroiliacaleddene er det som i andre ledområder nødvendigt at lave skanning i to forskellige snitplaner for at kunne vurdere forandringerne korrekt. På grund af leddenes form anvendes en semi-coronal and en semi-axial snitretning.

Korrekt adskillelse mellem den bruskbeklædte leddel fortil og den bagerste leddel med stærke ledbånd (ligamentær del) kan kun opnås med semi-axial snitretning, jævnfør illustreringen af de normal anatomiske forhold.

 

 

Billedet viser indlagte snitplan på en indledende sideoptagelse af ledområdet, der anvendes til at planlægge snitretningerne.

 
MR-skanplaner - rygsøjlen
Til undersøgelse af rygsøjlen (columna) anvendes sædvanligvis kun sagittal snitretning, men nærmere vurdering af leddene mellem hvirvellegemerne og ribben (costovertebralleddene) kan kræve supplerende axial sekvens.
 

Sagittal STIR sekvens af hele ryggen viser tegn på sygdomsaktivitet bagtil i siden af hvirvellegemer svarende til brystrygsøjlen samt svarende til hvirvelhjørner fortil i lænderegionen (pile). Dette er typisk lokalisationer for Mb. Bechterew forandringer.

 

Sagittal T1-vægtet sekvens af hele ryggen viser lette kroniske forandringer i form af fortrængning af den normalt fedtholdige knoglemarv fortil ved 2 hvirvelhjørner (pil).

 

Axial T1 FS sekvens efter kontrastindgift viser opladning omkring leddene mellem hvirvellegemerne og ribben (costovertebralled)(pile), som udtryk for aktive gigtforandringer her.

 
Visitors since May 1st., 2008:  0920925