Dansk  Webmaster  Search   
 
 

Rtg-teknik
Rtg. mhp. sacroiliit
Rtg. mhp, rygforandringer
Rygforandringer ved røntgenundersøgelse

Almindelig røntgenundersøgelse er en veletableret metode til at påvise strukturelle forandringer i ryggen såsom knoglenydannelse mellem hvirvlerne og sammenvoksninger. De slanke knoglenydannelser mellem kanterne af hvirvlerne, betegnet syndesmofytter, som er karakteristiske for ankyloserende spondylit, kan påvises ved røntgenundersøgelse, men ses sjældent ved MR-skanning med mindre de er ødematøse eller indeholder fedtaflejring.


Til diagnosticering af rygforandringer er det nødvendigt med såvel forfra- som sideoptagelse (to på hinanden vinkelrette optagelser), men trods dette kan brystrygsøjlen være vanskelig at evaluere på røntgenbilleder på grund af overlejrende strukturer såsom lungerne.

Vurdering af sværhedsgraden af rygforandringer (gradering) ved SpA udføres sædvanligvis i overensstemmelse med international anbefaling vha. SASS eller modificerede SASS (mSASSS) metode jf. nedenstående https://doi.org/10.1093/rheumatology/key128.

 
Graderingsmetoder

SASSS = Stoke Ankylosing Spondylitis Spine Score:


Anteriore og posteriore forandringer i columna lumbalis (Th. 12 - S1) på lateral røntgenoptagelse. 

  • Grad 0: Normale forhold.
  • Grad 1: Erosion, sklerose og/eller squaring.
  • Grad 2: Syndesmofytter.
  • Grad 3: Total brodannelse.


Modified SASSS (mSASSS)

Kun anteriore forandringer i såvel cervikal- som lumbalregionen baseret på lateraloptagelser.

Anbefales af OMERACT.

 
Tidlige forandringer

Forfra- og side-røntgenoptagelse af lænden som viser ikke brodannende knoglenydannelser (syndesmofytter)(hvide pile) og let øget knogletæthed ved hvirvelhjørnerne foruden let kasseformet hvirvler, specielt den øverste lændehvirvel (asterisk). Der er sacroiliitforandringer svt. begge sacroiliacaled (åbne pile).

 
Manifeste forandringer

Forfra- og side-røntgenoptagelse af lænden som viser brodannende knoglenydannelser (syndesmofytter) mellem flere hvirvler (pile).

 
Ankylose

Forfra- og side-røntgenoptagelse af lænden som viser sammenvoksning af flere lændehvirvler (pil). Der er også sammenvoksning af de små led bagtil og forkalkning af ledbåndene mellem hvirveltappene.

 
Visitors since May 1st., 2008:  1748887