Dansk  Webmaster  Search   
 
 

Generelt
Sacroiliit ved rtg.
Sacroiliit ved MR
Rygforandringer ved rtg.
Rygforandringer ved MR
Rygfrakturer
Øvrige led
Morbus. Bechterew - generelt

Mb. Bechterew er en gigtsygdom, der specielt angriber leddene i ryggen samt leddene mellem korsbenet og hoftebenene (sacroiliacaleddene). Sygdommen er forbundet med rygsmerter og stivhed. Symptomerne starter typisk i 20-30 års alderen, men kan vise sig både tidligere og senere.

Årsagen til Mb. Bechterew kendes endnu ikke, men der er blandt andet en arvelig faktor, idet mange patienter med Mb. Bechterew har en arvelig vævstype B27. Sygdommen opstår på grund af en reumatisk inflammation, der er en form for betændelse uden bakterier. Betændelsen angriber oftest sacroiliacaleddene og ryggens led samt de steder, hvor sener, ledbånd og ledkapsler hæfter på knoglerne.

Ubehandlet vil sygdommen ofte være præget af tiltagende rygstivhed, der skyldes sammenvoksning af leddene når betændelsesforandringerne heler.

Da der i dag findes nye behandlingsmetoder er det blevet vigtigt at stille diagnosen Mb. Bechterew tidligt således at udviklingen af strukturelle skader eventuelt kan undgås. MR-skanning har fået en fremtrædende plads i denne sammenhæng, men almindelig røntgenundersøgelse er stadig værdifuld ved senere stadier af sygdommen og evt. CT-skanning ved mistanke om brud på rygsøjlen.

Yderligere informationer kan findes på hjemmesiden http://www.bechterew.dk/

 
Visitors since May 1st., 2008:  1491517