Dansk  Webmaster  Search   
 
 

Alm. røntgenundersøgelse
CT-skanning
MR-skanning
Radiologiske metoder

Almindelige røntgenundersøgelser har i mange år været basis for billeddiagnostisk påvisning af sacroiliit og er stadig grundlaget for de internationalt accepterede diagnostiske kriterier for Mb. Bechterew. Metoden kan kun vise større blivende (strukturelle) skader i led og knoglevæv. Diagnosen kan derfor være svær at stille og bliver evt. forsinket i mange år hvis metoden ikke i det tidlige stadie erstattes eller suppleres med snitbilleddiagnostik (CT- eller MR-skanning).

I senere stadier er røntgenundersøgelse ofte velegnet til påvisning af såvel sacroiliit som rygforandringer.

 

CT-skanning (computer tomografi) er diagnostisk bedre end røntgenundersøgelse til påvisning af tidlig sacroiliit, idet ledfladeerosioner, ledspalteændring samt øget knogletæthed (sklerose) ses langt bedre, men metoden kan ikke vise helt tidlig aktiv reumatisk inflammation i ledspalte og knoglemarv.

I senere sygdomsstadier kan CT være værdifuld med henblik på påvisning af brud mm.

 

MR-skanning (magnetisk resonans skanning) er langt bedre end CT og røntgenundersøgelse til påvisning af tidlig sacroiliit, idet metoden kan vise aktiv reumatisk inflammation foruden eventuelle strukturelle skader som også kan ses med de andre metoder.

I senere stadier kan MR give værdifulde oplysninger om sygdomsaktivitet svarende til såvel sacroiliacaled som ryggen. MR er derfor velegnet til at få et mål for sygdomsaktiviteten og kan bruges til at overvåge sygdommen med henblik på behandlingsbehov eller vurdere effekten af en given behandling.

 
Visitors since May 1st., 2008:  1491502