Dansk  Webmaster  Search   
 
 

Alm. røntgenundersøgelse
CT-skanning
MR-skanning
Diagnostisk værdi af MR-skanning

MR-skanning er langt bedre end CT og røntgenundersøgelse til påvisning af tidlig sacroiliit, idet metoden kan vise aktiv reumatisk inflammation foruden eventuelle strukturelle skader som også kan ses med de andre metoder.

I senere stadier kan MR give værdifulde oplysninger om sygdomsaktivitet svarende til såvel sacroiliacaled som ryggen. MR er derfor velegnet til at få et mål for sygdomsaktiviteten og kan bruges til at overvåge sygdommen med henblik på behandlingsbehov eller vurdere effekten af en given behandling.

 

MR-skanning er baseret på en ret kompliceret teknik. Billedoptagelsen kan udføres på talrige måder svarende til teknisk forskelligartede MR-sekvenser og det er muligt at optage billederne i vilkårlige skanplaner. Det er vigtigt at vælge de for diagnostikken bedste sekvenser og snitplaner.

Ved billedtolkningen bør radiologen være bekendt med de normale MR-fund og udseende af sygdomme, som kan ligne sacroiliit eller rygforandringer ved rygsøjlegigt (differentialdiagnoser).

 

Positiv MR-skanning ved negativ røntgen- og CT-undersøgelse.

Billlederne viser normale forhold ved røntgenundersøgelse (øverst til venstre) og CT-skanning (nedre venstre billede), men aktiv inflammation ved MR-skanning i form af ødem på STIR billedet (øverst til højre) og opladning efter kontrastindgift (nederst til højre) markeret med pile.

 
Visitors since May 1st., 2008:  1491533