Dansk  Webmaster  Search   
 
 

Alm. røntgenundersøgelse
CT-skanning
MR-skanning
Diagnostisk værdi af MR-skanning

MR-skanning er langt bedre end røntgenundersøgelse og CT og til påvisning af tidlig sacroiliit, idet metoden kan vise aktiv reumatisk inflammation før der kommer strukturelle forandringer og kan desuden vise eventuelle strukturelle skader, som også kan ses med de andre metoder.

Positiv MR-skanning ved upåfaldende røntgen-undersøgelse (radiografisk negativ sacroiliit).

Billederne viser manifest knoglemarvsødem (åbne pile), som tegn på aktiv sacroiliit og desuden overfladisk erosion svt. den sakrale ledflade (pile).

 
I senere stadier kan MR give værdifulde oplysninger om sygdomsaktivitet svarende til såvel sacroiliacaled som ryggen. MR er derfor velegnet til at vurdere sygdomsaktiviteten og kan bruges til at overvåge sygdommen med henblik på behandlingsbehov eller vurdere effekten af en given behandling.


MR-skanning er baseret på en ret kompliceret teknik. Billedoptagelsen kan udføres på talrige måder svarende til teknisk forskelligartede MR-sekvenser og det er muligt at optage billederne i vilkårlige skanplaner. Det er vigtigt at vælge de for diagnostikken bedste sekvenser og snitplaner.


Ved billedtolkningen bør radiologen være bekendt med de normale MR-fundog udseende af sygdomme, som kan ligne sacroiliit eller rygforandringer ved rygsøjlegigt (differentialdiagnoser).

 
Visitors since May 1st., 2008:  1588329